Start Mediabevakade uppdrag Om iou.se Länkgalleri Nyheter Kontakt

FRI HANDEL

Handel fri från våld i nära relationer

Skapa affärsmöjligheter för företag som tar avstånd från våld i nära relationer. Kommuner, landsting, myndigheter och organisationer inom social ekonomi som arbetar mot våld och hot om våld kan med hjälp från leverantörer nå sina mål mot relationsvåld.

Använd offentlig upphandling för att motverka relationsvåld. Ett område som inte uppmärksammats nämnvärt inom ramen för sociala krav vid upphandling är våld i nära relationer. Offentliga inköp uppgår till mer än 600 miljarder kronor varje år. I Sverige finns goda förutsättningar att införa rutiner som motverkar våld. Det är en politisk angelägenhet att livsmedel, materiel och logistiklösningar som når ut till förskolor, skolor och sjukvård står fri från våld i nära relationer.

Fri handel är ett initiativ från iou.se. Målet är en marknad för varor och tjänster som motverkar våld i nära relationer. En marknad för offentliga och privata arbetsgivare som tar avstånd från våld i nära relationer samt medverkar till att anställda/närstående i riskzonen får stöd och rehabilitering. Inköp med tydliga sociala krav ger kommuner, landsting och näringsliv möjlighet att välja varor och tjänster som aktivt motverkar våld. Viktiga utgångspunkter är riktlinjer och mål för upphandling, samt de möjligheter som EU:s upphandlingsdirektiv skapar.

Fri handel är utvecklad ur en gammal tradition i vårt samhälle. I Sverige finns arbetsgivare som vägrar att vända bort blicken när anställda/närstående utsätts för våld i sina hem. En utsträckt hand och mod att agera motverkar våld.

Kontakt

Följ iou.se på twitter

Fri handel BAKGRUND FAKTA I FAKTA II MER INFORMATION

Bokmärke och Dela

 © iou.se | Tfn +46 (0) 705 - 62 87 94 | E-post: ingemar.olsson@iou.se | Webbdesign av Insign.se